Bonton – pravila ponašanja u restoranu

Restoran

Bonton pravila predstavljaju pravila pristojnog ponašanja u društvu. Lepo i pristojno ponašanje treba da bude sastavni deo našeg života u svakoj prilici.

Bonton – opšta pravila

Opšta pravila bontona važe podjednako i za dame i za muškarce. Lepi maniri očekuju se od nas kako na javnim mestima tako i u kući iza zatvorenih vrata. Pravila lepog ponašanja deo su kućnog vaspitanja. Tokom života naći ćemo se na različitim mestima i u različitim situacijama pa je veoma bitno kako se ponašamo u datoj situaciji. Ako poštujemo određena pravila i mi ćemo biti poštovani, a takođe ostavićemo utisak odmerene i vaspitane osobe.

Restoran

Bonton u restoranu

Restorani su sastavni deo našeg privatnog i poslovnog života. Neko u njima provodi više vremena, neko manje. Bilo da ste u restoranu sa društvom, porodicom ili voljenom osobom postoje osnovna pravila kojih se treba pridržavati.

Bonton u restoranu zapravo nije uopšte komplikovana stvar, vrlo je logična i  jednostavna. Kad pročitate tekst sigurna sam složićete se samnom. Takođe ostavićete lep utisak na okolinu u svakoj prilici ako primenite sledeća pravila.

  1. Budite tačni

U životu je jako bitno poštovati dogovor. Ako ste dogovorili određeno vreme dolaska u  restoran bitno je da budete tačni. Verujem da ne volite u nedogled da čekate nekoga pa tako nemojte dozvoliti ni da drugi čekaju vas. Imajte u vidu nepredviđene situacije i krenite petnaest minuta ranije ukoliko je potrebno. Ako već kasnite obavezno javite osobi koja vas čeka.

  1. Ulazak u restoran

U restoran prvo ulazi muškarac pridržavajući ženi vrata. Ovim gestom muškarac štiti ženu od potencijalno loše atmofere, društva ili sličnog. Takođe, u restoran se ulazi bez pozdravljanja, osim kada vas na ulazu pozdravi konobar ili osoblje.

  1. Odlazak do stola

Nakon ulaska u restoran konobar će vas odvesti do stola ukoliko imate rezervaciju. Ukoliko nemate, muškarac bira sto, naravno u dogovoru sa ženom i ne seda za sto dok se žena ne smesti. Ukoliko vas već čeka drušvo, diskretno ćete otići do stola bez prevelike buke i galame. Čak iako dugo nekoga niste videli, nije pristojno padati u nesvest, isčuđavati se i slično i tako praviti predstavu za druge goste lokala.

  1. Poručivanje hrane

Kada su u pitanju muškarac i žena, muškarac diskretno poziva konobara i poručuje hranu i piće u prethodnom dogovoru sa ženom. Ako je u pitanju veće društvo ili poslovna večera, domaćin odnosno onaj ko je inicijator izlaska pušta prvo goste da naruče a zatim naručuje i on.

  1. Budite ljubazni

Budite ljubazni prema osoblju restorana. Isto to se naravno očekuje i obrnuto. Niko ne voli drske, bezobrazne i nadobudne goste pune sebe. Ako ste vi imali loš dan ili vam nešto nije po volji, nije u redu da to prenosite na ostatak društva ili osoblje. Opustite se i uživajte, zato ste tu zar ne?

Ručak
  1. Budite strpljivi

Budite strpljivi sa iščekivanjem porudžbine. Zapamtite da niste jedini u restoranu. I drugi gosti čekaju svoju porudžbinu, a i potrebno je vreme da se jelo pripremi. Neko jelo zahteva manje, a neko više vremena. Ne želite da vam hrana bude sirova ili nepečena, izuzev salate.

  1. Ne pričajte dok jedete

Kada vam hrana stigne za sto hranu konzumirajte u manjim zalogajima i ne pričajte dok su vam puna usta. To naravno ne treba da znači da za vreme ručka ili večere treba da vlada mrtva tišina već da u pauzi između zalogaja možete da razgovarate.

  1. Pravilno koišćenje escajga

Escajg se koristi od spolja ka unutra. Odnosno najpre se koristi najudaljeniji pribor od tanjira i ide redosledom ka tanjiru. Postoje dva načina držanja escajga u rukama, evropski i američki. Po evropskom nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci. Po amerčkom nož se drži u desnoj, a viljuška u levoj ruci dok se ne iseče hrana a zatim viljuška prebacuje u desnu ruku. Iako je kod nas zastupljeniji evropski način pravilno je i jedno i drugo pa kako je vama lakše.

Escajg
  1. Plaćanje u restoranu

Kada je u pitanju plaćanje računa u restoranu sve je dozvoljeno. Ranije je bilo nepisano pravilo da ručak ili večeru plaća muškarac ali u današnje vreme sasvim je uobičajeno da plati i žena. Kada je u pitanju veće društvo ili plaća inicijator izlaska ili se račun podeli. Nemojte od toga praviti predstravu ili spektakl već se diskretno dogovorite.

  1. Izlazak iz restorana

Prilikom izlaska iz restorana prvo izlazi žena, dakle obrnuto nego pri ulasku. Pobrinite se da ste sve sve pokupili sa stola, ključeve, telefone i sl. Diskretno pozdravite konobara i bez puno buke i  gužve izađite.

Ovo su neka osnovna pravila kojih se treba pridržavati ako želite da ostavite dobar utisak.

Ponesite dobro raspoloženje i vedar duh, za sve ostalo ćemo se mi pobrinuti.

Nek’ vam je prijatno!